14 Nisan 2013 Pazar

Pırlanta ve Elmas Hakkında bir Yazı

Elmas ve Pırlanta nedir, ne değildir? diye araştırırken kişisel bir blogda "Pırlanta" başlıklı bir yazıda aşağıdaki ifadelere rastladım:
Elmasın ölçülmesinde karat ifadesi kullanılır. Elmasın özel kesilmiş haline ise pırlanta denir. Elmas her şeyi kolaylıkla kesebilir. Kırılgan değildir ve elmasın içine girebilen tek şey ışıktır. Doğada az bulunur, değerli olmasının aksine günümüzde ticaret açısından oldukça pahalı ve değerli hale gelmiştir. Günümüzde elmasa biçilen değer doğada var olduğu değerinin oldukça üzerindedir. Dünyanın hemen hemen her yerinde bu böyledir.....
Pırlanta ve Elmas 'dan bahseden bu yazıda ifadeler yanlış olmamakla birlikte, verilen bilgilere ilaveler yapma ihtiyacı hissettim. Pırlanta, elmas'ın kesimlerinden birine verilen addır. İngilizce "Briiliant Cut" olarak anılan kesim türüdür. Elmas'ın 57 fasetli (yüzeyli) yuvarlak kesim şekli olup ilk kez 1919'da Marcel Tolkowsky tarafından bulunmuş ve kullanılmıştır. Pırlanta kesim, ışığı yansıtma açısında ideal bir kesim olup bu özelliğinden dolayı en popüler kesim haline gelmiştir. Elmasın diğer kesim şekilleri ülkemizde yanlış bir kullanımla pırlanta'nın kesim şekilleri olarak literatüre girmiştir.

"Doğada az bulunur, değerli olmasının aksine günümüzde ticaret açısından oldukça pahalı ve değerli hale gelmiştir."
 cümlesinde yazar ne demek istemiş anlamadım...
 "Günümüzde elmasa biçilen değer doğada var olduğu değerinin oldukça üzerindedir."
Bu cümleye katılıyorum. Elmas piyasası da soru işaretleri ile dolu bir piyasa.Minik taşlara verilen korkunç rakamlar var ortada ve dünya çapında hemen hemen standart rakamlar bunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder